2013. május 22., szerda

Nők a Magyar Nemzetért Közhasznú Egyesület: védd magad!


Megpróbáltam kiigazodni a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) támogatásokon.
Gyakorlatilag lehetetlen.
A portál minden szempontból - technikailag és erkölcsileg  egyaránt - csapnivaló.

Az ATLATSZO.HU Ki Mit Tud/Béta portálja részéről Becker András levélben fordult az EMMI-hez, hogy adják ki a pályázat nyerteseinek listáját. Szeretné egyben látni, mire és miképp is osztották fel a rendelkezésre álló 381 millió Ft-ot.


Mit volt mit tenni, fogtam hát magam, és egyenként nekiláttam keresgélni a nyertesek között. Megtaláltam magunkat (MONA), nyertünk!!! 500 ezer forintot (egy évre, működésre). Nem sok, töredéke csupán annak, amit - szoros indoklással alátámasztva - kértünk, de aztán elhűlve láttam, hogy a többi általam ismert nőszervezet egy vasat sem kapott. Mármint azok, amelyeknek a neve eszembe jutott, mert csak egyenként, névre keresve lehet információhoz jutni. (Akkor se feltétlenül - nyugodtan próbálkozzatok!)
Hát, gondoltam egyet, és beírtam a név-rubrikába, hogy "nők". Mi jön ki?

Elsőként kijött a Nők a Magyar Nemzetért Közhasznú Egyesület, amely (nem innen tudom, hanem az interneten bóklászva akadtam rá) 2011. július 28-án jegyeztetett be, s bár honlapja  gyakorlatilag még ma is tök üres, azért 2012. júliusában, októberében és az idén márciusban összesen súlyos tízmilliókat kaszált a NEA-tól (más adományozótól nem tudhatjuk, mennyit, mert bár közhasznú, s a közhasznúság feltétele a mérleg és a közhasznúsági beszámolók közzététele, egyetlen mérleget vagy beszámolót sem közöl a honlapon, de még az alapszabály sincs kint, pedig az alapszabálynak - ezért akartam megnézni - tartalmaznia kell, hogy hol fogja a szervezet a beszámolóit és mérlegeit nyilvánosságra hozni). És, míg bármely más szervezetek (amelyeket megnézni volt alkalmam), ha kértek pl. 3.500.000 Ft-ot, kaptak mondjuk 250.000 Ft-ot, addig a mondott rendkívül közhasznú szervezet gyakorlatilag fillérre annyit kapott, amennyit kért. És, mindenkit biztosíthatok, nem szerénykedett.

T. Nők a Magyar Nemzetért Közhasznú Egyesület: védd magad! Loptál? Csaltál? Közpénzeket harácsoltál? Ki vagy, mi jót, mi jobbat tettél, mint az összes többi nőszervezet együttvéve? 
Mutasd meg, mit tudtál másfél év alatt összehozni, amit mi, többiek hét, meg tíz, meg tizennyolc, meg húsz, meg  akárhány év alatt nem, mi a fűzfánfütyülő rézangyalt tettél le a nemzet asztalára, amit ennyi pénzért sem voltál képes megosztani velünk, többiekkel a honlapodon, amitől a Nemzeti Együttműködés Alapjának eme feltétel és megvonás nélküli támogatására - és még ki tudja, mi mindenre, mert elszámolni nem számoltál el vele - érdemessé lettél?
A Nők a Magyar Nemzetért Közhasznú Egyesület a NEA, vagyis az adófizetők pénzéből pár hónap alatt az alábbi támogatásokat kapta. Aki már hallott erről a szervezetről, jelentkezzék.

Nők a Magyar Nemzetért Közkárú Egyesület: te pedig védd magad.
2012.07 30
azonosító: NEA-NO-12-M-0151
igényelt támogatás: 3.500.000
megítélt támogatás: 3.500.000
2012. dátum nélkül
azonosító: NEA-E-12-0084
igényelt támogatás: 10.000.000
megítélt támogatás: 10.000.000
2012.10.01.
azonosító: NEA-NO-12-SZ-0130
igényelt támogatás: 6.110.000
megítélt támogatás: 4.582.500 (szigor)
2013.03.28 
azonosító: NEA-NO-13-M-0179
igényelt támogatás: 3.580.000
megítélt támogatás: 3.580.000

Továbbmegyek.
Egészen véletlenül belekukkantottam a Fővárosi Bíróság honlapján fellelhető dokumentumokba, amelyeket ez a rendkívül tiszteletre méltó naggyon-naggyon közhasznú szervezet is, mint annyi más, kötelező jelleggel, leadott. Abszolúte megérthető, hogy a Nők a Magyar Nemzetért Közhasznú Egyesület, mely már a születése pillanatától fogva közhasznú volt, az első évében még csak nullás pénzügyi beszámolót tudott beadni. Még azt is megbocsátjuk - tudjuk, mily nehéz -, hogy május végén sincs ott az előző évi, már busásan támogatott, 2012-es tevékenységük mérlege és beszámolója. De... de azon a nullás első beszámolón azok a nullák ... nem egészen érthető, hogy mihez is vannak csatlakoztatva.

Ugyanis a vezető tisztségviselőket, akik természetesen az első évben, amikor még nem jött meg a sok szép állami támogatás, nem vettek föl tiszteletdíjat, ekképp nevezték:

Gipsz Jakab
Iksz Ipszilon
Piros Arany
Hát Izsák

Nem én viccelek. A Magyar Nemzetért Anyámkínják vicceltek, a Fővárosi Bíróságnak leadott - s a Nagyon Tisztelt és Egyszersmind Szörnyen Független Bíróság által természetesen elfogadott - hivatalos dokumentumukban.  

Mutassatok nekem még egy civil szervezetet, amely ezt megengedheti magának.




Update

Úristen...
Ezek, ezek kapták ezt a sok pénzt. Figyelem, a Nők a Magyar Nemzetért Közkárú Egyesület alelnöke beszél...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése